Avustralya'da Sağlık Sistemi

Her isin basi saglik, bunu bilelim ve unutmadan yasamin tadini cikaralim. Dunyanin binbir turlu hali var sonucta ama yine de dunyanin oteki ucuna gelip, saglik problemi yasamazsiniz umarim. Ihtiyaciniz olmayacakmis gibi dusunelim. Avustralya saglik sistemi isleyisinden yine de her ihtimale karsi bilgi olmasi acisindan kabaca bahsedelim.  

Ogrenci vizesiyle geliyorsaniz zaten ulkeye giris yapmadan once ozel saglik sigortanizi odemis oluyorsunuz. Rahatsiz hissetiginizde ise okulunuzun saglik hizmetlerine ulasarak doktor randevusu alabiliyorsunuz. Benim okulumda bu hizmet ucretsizdi. 

DOKTOR RANDEVUSU

Alaninda uzman bir doktor ile gorusmek icin hastaneye gitmek istediginizde, ogrenci degilseniz, oncelikle Local GP (General Practitioner) ile gorusmeniz gerekiyor.  Online randevu almak icin Health Engine uygulamasi benim cok isime yaradi, size de oneririm. GP ile gorustunuz ve uzman doktorla gorusmek istediginizi soyleyip "Referral Letter' yani sevk kagidinizi aldiktan sonra uzman doktorunuzdan randevu alabilirsiniz.

ILAC SATIN ALMA SISTEMI 

Mide ilaclari, bazi agri kesiciler ve parasetamol icerikli grip-soguk alginligi ilaclarini super marketlerin (Woolworths ve Coles) icindeki saglik urunleri reyonunda bile bulabiliyorsunuz.  Bunlar disindaki cogu ilac receteye tabi tutuldugu icin GP ile gorustukten sonra recetelenmis ilacinizi alabilirsiniz. Eczaneler genelde kozmetik urunlerinin satildigi magazalarin icinde bulunuyor. Priceline ve Chemist Warehouse markalari en yaygin olanlari Sydney'de. 

Ilac paketinin ustune kimlik bilgileriniz ve size ozel duzenlenmis kullanim dozajlarinin yazdigi sticker eczane tarafindan yapistiriliyor. Ilginc degil mi? Ilac paketinin ustunde kendi adimi gorunce ben sasirmistim, ne yalan soyleyeyim. 


Sevgiler,


Unknown

Korkma, hayallerini takip et!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder