Avustralya'da Yaşam Notları - Eğitim Sistemi 2.bölüm

Yüksek lisans eğitimi ayrıntılarından önce üniversite kaydının nasıl ilerlediğine dair biraz ayrıntı vermek isterim.

Beni diğer şaşırtan ayrıntı da uluslararası öğrenciler için ayrı bir öğrenci işleri ofisinin bulunmasıydı. Okul ücretini ödediğini gösteren makbuzun, okul kayıt belgelerin, pasaportun/kimliğin ile yaptığın ilk kayıt adımı 'İnternational Student Centre' tarafından yönetiliyor. Bu dönemde evraklarını tekrar tekrar kontrol etmeni öneririm. Türkiye ile olan saat farkı sebebiyle herhangi bir sorun oluştuğunda bir kaç gün sinir harbi içinde yaşayabiliyorsun. Öğrenci işlerinde ilk kayıt onayın tamamlandığında ders seçim işlemleri için randevu alabileceğin linklerin bilgisi seninle paylaşılıyor.

Aldığın randevuya göre belirlenen, okulun bilgisayar laboratuarlarında sisteme nasıl giriş yapacağını bireysel olarak anlatıyorlar. İlk online ders seçim işlemini de oradaki görevlilerle birlikte yapıyorsun. 

Öğrenci kimlik kartını alabilmen için gerekli detaylar e-mail hesabına gönderilıyor. 

Öğrenci kimliğin sana toplu taşıma araçlarından indirim sağlamayacak. Uluslararası öğrencilerin öğrenci bileti almaya hakkı bulunmuyor. Öğrenci kimliğin kütüphaneye ve bilgisayar laboratuarlarına giriş yapmak için, yazıcıları kullanırken ve tabi ki sınavlarda lazım olacak. Paso yerine geçmese de  çok önemli. 

Her fakülte binası içinde belli noktalarda çıktı alabileceğin yazıcılar mevcut. Lisans ve yüksek lisans öğrencileri için sayfa başına 0,11-0,20 Aud arasında değişen ücretlendirme sistemi doktora eğitimi alan öğrenciler  için ücretsiz. 

Okula ait bilgisayarları kullanmak istemezsen cep telefonundan, tabletinden ya da laptopundan okulun kablosuz ağına öğrenci numaran ve şifrenle ücretsiz ve sınırsız olarak bağlanabilirsin.

Okul e-mailine akademik yazma, dilbilgisi ya da konuşma sınıfları ilgili e-mailler gelmeye başlayacak. Bu departman hazırlaman gereken bireysel raporlar konusunda da sana belli sınırlar dahilinde yardımcı olabilir. 

Ana dilin olmayan bir dilde eğitim aldığın için özel durum hakkından yararlanabilirsin. 'Special Condition' hakkı sınavlarda ekstra 20-30 dk sağlar ve ingilizceden-ingilizceye sözlük kullanmana izin verir.


Avustralya'da Yüksek Lisans 

Akademik İngilizce eğitimine göre yüksek lisans eğitimi daha eğlenceli geçiyor. Çünkü, merak ettiğim ve ilgilendiğim konulara yönelik içerikleri öğrenmek daha eğlenceli bir ortam yaratıyor.

Derslerin uygulamalı olarak anlatıldığı workshoplarda dünya markaları tarafından yaşanmış olayların sebep-sonuçları açıklanıp, öneriler tartışılıyor. 1 saatlik workshop sonrasında 2 saatlik teorik bilgilendirme derslerine katılman bir hafta sonraki workshop konusunda bilgi sahibi olmanı sağlıyor.

İstatistik içerikli bir ders için bilgisayar laboratuvarında, toplamda 3 saatlik 'workshop' ve 'lecture' derslerini yapabiliyorsun (Lisans dönemimde, bilgisayar destekli olması gereken derslerde nasıl bilgisayarlar kullandığımızı bildiğimden buradaki son teknoloji beni ziyadesiyle duygulandırmıştı).

Ders kayıt dönemlerinde sistem dondu, web sitesi çöktü sorunları yaşamıyorsun. Ders seçmek ya da seçtiğin dersi değiştirmek için öğrenci işlerine gitmene gerek bile yok. Online olarak değişiklik yapabiliyorsun, her hangi bir sebepten dolayı sorun yaşarsan öğrenci işlerine mail atman ya da sistem üzerinden 'e-request' göndermen yeterli oluyor. Genellikle, sorunun 1-2 saat içinde çözülmüş oluyor.


Yüksek Lisans sınavları ve projelerin puanlama sistemindeki değeri

Genel de %30'luk değere sahip o grup projeleri yapılacak, hiç bir derste kaçışın yok.

Farklı kültür, farklı aksan, farklı karakteristik özellikler, farklı çalışma sistemleri arasından ortak bir yol bulup en az 4 kişilik gruplarla birlikte proje araştırmasından, akademik dilde rapor yazımına ve hatta yine birlikte sunum hazırlanmasından ve sunum yapımına kadar her adımda bazen çok çileli-bazen eğlenceli deneyimlerin olacak. 

Dönem ortası sınavı da genelde %30'luk değere sahip ve final sınavı %40'luk değeri ile en etkili puan toplama sınavı oluyor. 

Proje ve sınav notlarının ortalaması 50'nin altında olduğunda o dersi tekrar alman gerekiyor.


Okul'a ait diğer hizmetlerden daha ayrıntılı olarak 3. bölümde bahsedeceğim.









Unknown

Korkma, hayallerini takip et!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder