Avustralya'da Yaşam Notları - Alışveriş

Merhaba araştırmayı seven okuyucu,

Avustralya'da yaşamaya başladığında belki de alışmanın en zor olacağı konulardan birini aktarmak istiyorum sana. Olabildiğince kısa tutmaya çalıştım ama alışveriş zaten her zaman külfetli değil midir? Birazcık uzun ama ana hatlarıyla Avustralya alışveriş sistemini açıkladığım bu yazının birilerinin işine yaramasını umut ediyorum. 

Türkiye'de akşam 10:00, hatta bazı özel günlerde gece yarısına kadar açık olan AVM mantığıyla yaşamaya alışkın olduğunu biliyorum. Her köşe başında bulunan süper marketler, büfe, bakkal, fırın, pastahane, kuru yemişçi gibi işletmelerin çalışma saatlerini hiç yazmıyorum bile. Bunların hepsini unutman gerekiyor.

Avustralya'da alışveriş merkezleri, cafeler genelde saat 17:00 'de kapanıyor. Eğer içerisinde süpermarket bulunan bir AVM ise sadece markete ulaşabileceğin bir yol açık oluyor. Bu uygulama ise genelde şehir merkezinde bulunan çok büyük AVM'ler tarafından sunuluyor. Paniklemeye lüzum yok, perşembe günleri uzatılmış çalışma saatleri bulunuyor ve insanlar haftalık alışverişlerini perşembe akşamları yapıyor.

Avustralya'da 3 tane büyük süper market markası bulunuyor (ALDI, Coles, Woolworths). Avustralya'nın hangi eyaletine, hangi şehrine gidersen git bu üç market zinciri ile mutlaka karşılaşacaksın ve mutfak ihtiyaçlarını genelde buralardan temin edeceksin. 

ALDI, Coles, Woolworths markaları Türkiye ile kıyasladığımızda ürün genişliği olarak hemen hemen Türkiye'den alışkın olduğumuz Carrefour, Migros, A101 gibi seviyelerde olabilir. Sadece ALDI sınırlı raf teşhiri ve çoğunluğu koliler içerisinde ürün teşhiri olan daha uygun fiyatlı bir market. Woolworths ve Coles arasında zaman zaman 1-2 Aud fark olabiliyor. Bazı ürünleri ALDI'den çok çok uygun fiyata, çok daha kaliteli olarak bulabileceğini söylemeden edemeyeceğim. 

Ekstra yorum olarak eklemeden edemiyorum, süper marketlerin hepsinde buket çiçek satılıyor, sayın okuyucu. Ben çok şaşırmıştım 

Süper marketlerin "international" baslığı altında bulunan raflarına göz atmanızı da önerebilirim. Hiç beklemediğiniz bir anda Uludağ gazoz, Tamek meyve suyu ya da Ülker çokoprens, ve hatta daha çok Şölen markasına ait ürünler bulabilirsiniz. Türkiye'de burun kıvırdığımız bazı ürünlerı burada gürünce burnumuz sızlayabiliyor. Nedenini merak ediyorsan buraya lütfen. 

Bunun dışında yine ülkenin bir çok yerinde bulunan Big W, K-Mart, Target, The Reject Shop, Harris Farm, 7 Eleven, Victoria's Basement  gibi markalara da rastlayacaksınız. 

Big W, K-Mart ve Target içerisinde kıyafet, elektronik ev eşyası, mutfak malzemesi (tabak, çatal, kaşık, bıçak, tencere, tava),  yastık, yorgan, pike gibi başlıca ev eşyalarını bulabilirsin.

The Reject Shop ise parti malzemeleri, temizlik malzemeleri, sınırlı sayıda ev eşyası gibi ürünler sunan ben de hep bir Türkiye'deki 1 milyoncu Çin pazarı algısı oluşturan bir marka.

Harris Farm ise taze meyve sebze konusunda zincir süper marketlere oranla daha kaliteli ve farklı ülke markalarına da yer veren bir marka. Bu marka ile pek yıldızım barışmasa da, yoklukta giden bir hizmet. 

7 Eleven geç saatlerde sıcak bir kahveye ihtiyaç duyduğunda başvurabileceğin noktalardan birisi olacaktır. 

Victoria's Basement masa örtüsü, düdüklü tencereden tut da üzerinde Kraliçe'nin fotoğrafının basılı olduğu incecik porselen modellerine kadar envai çeşit mutfak eşyasının bulunduğu mağazalar zinciri. Türkiye'deki Esse, Jumbo, Karaca, Kütahya porselen gibi markaların bir araya gelmiş hali şeklinde açıklayabilirim.

Son olarak, Alışveriş merkezleri erken kapansa da, bir zaman sonra perşembe günü alışveriş yapmaya alışıp hafta sonlarını daha etkili bir şekilde yaşamaya başladığını fark edeceksin. 

Sevgiyle kalın,


Terlik matik :) ise Broadway shopping center icinde terlik ihtiyacina hizli cozum sunmaktan geri kalmiyor. 

Unknown

Korkma, hayallerini takip et!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder